Geen voorrijkosten.    27,50 per half uur    No cure no pay!

Tel. bereikbaar ma/zat 8:30 tot 18:00 of mail voor een afspraak!
070-2132141 E-mail

Windows 11 eind dit jaar beschikbaar

Microsoft heeft donderdag zoals verwacht Windows 11 aangekondigd. Ten opzichte van Windows 10 krijgt het OS onder andere een gewijzigd startmenu, een centraal gepositioneerde taakbalk en Teams geïntegreerd. Eind dit jaar verschijnt Windows 11.

Volgens Microsoft is er in de afgelopen achttien maanden een verschuiving in het pc-gebruik geweest door het thuiswerken en is de pc daarmee meer dan alleen iets praktisch en functioneels, maar ook persoonlijker geworden, iets dat het bedrijf geïnspireerd zou hebben bij het bouwen van de nieuwe Windows-generatie. Tegelijkertijd heeft Panos Panay, chief product officer Windows bij Microsoft, het over een ‘vertrouwde plek’, waarmee hij lijkt te hinten op de grote overeenkomsten met Windows 10.

Enkele vernieuwingen van Windows 11 waren al bekend via de uitgelekte iso, zoals het startmenu dat bij het OS in het midden in plaats van links zit en niet meer de Live Tiles toont. Het startmenu toont voortaan onder andere recent gebruikte bestanden en Microsoft kondigde aan dat het daarbij ook om bestanden op Android of iOS kan gaan.

De uitgebreide functies om vensters in een helft of een hoek van het scherm te plaatsen, noemt Microsoft Snap Layouts en met Snap Groups is via de taakbalk te zien welke vensters gegroepeerd zijn in een enkele weergave. De mogelijkheid om virtuele desktopomgevingen te maken is er al in Windows 10 bij Task View en in versie 11 noemt Microsoft deze Desktops, waarbij Timeline van Task View verdwijnt.

Skype verdwijnt uit Windows bij de komst van het nieuwe OS en deze moet plaatsmaken voor Microsoft Teams. Microsoft plaatst Chat van Teams standaard op de taakbalk en gebruikers kunnen hiermee via tekst, stem of beeld communiceren met andere Teams-gebruikers, ook als die de app op Android of iOS gebruiken. Ook wordt het mogelijk direct vanuit de taakbalk Teams-gebruikers te muten en presentaties te starten.

Gebruikers kunnen straks vanaf de linkerkant een feed met widgets het beeld in schuiven die informatie geven over bijvoorbeeld het weer en nieuws. Derde partijen kunnen widgets ontwikkelen om het aantal uit te breiden met nieuwe functionaliteit. Daarnaast heeft Microsoft het over het gebruik van AI voor widgets, om de feed gepersonaliseerd te maken.

Het grootste nieuws was wellicht dat er Android-apps naar Windows 11 komen. Ook deze zijn te vinden in de Microsoft Store, maar komen feitelijk uit de Amazon Appstore. Om dit mogelijk te maken zet het bedrijf niet nader gespecificeerde Intel Bridge-techniek in. Microsoft maakt in de komende maanden meer bekend over de komst van de Android-apps naar Windows.