Geen voorrijkosten.    27,50 per half uur    No cure no pay!

Tel. bereikbaar ma/zat 8:30 tot 18:00 of mail voor een afspraak!
070-2132141 E-mail

Windows 11 keuze of noodzaak?

Windows 11 is vandaag verschenen. Het is de eerste grote nieuwe Windows-versie in zes jaar. Hieronder antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Wanneer is Windows 11 beschikbaar?

Windows 11 is sinds begin oktober beschikbaar. Windows 11 zal automatisch aangeboden worden voor geschikte pc’s via het update-venster van Windows 10: Instellingen > Windows Update. Gebruikers kunnen de update ook handmatig downloaden vanaf de Windows 11-website.

Moet ik voor Windows 11 betalen?

Windows 11 is gratis voor gebruikers van Windows 10. Wie een oudere versie van Windows heeft, had eerder de kans om gratis te updaten naar Windows 10. Wie nog Windows 7 of Windows 8 gebruikt en de gratis update voor Windows 10 nog niet heeft gebruikt, kan dat met een kleine omweg nog steeds doen. Eenmaal op Windows 10 is de update naar Windows 11 vervolgens ook weer gratis.

Wat zijn de grootste vernieuwingen?

Windows 11 heeft een compleet nieuw uiterlijk, met veel semi-transparante panelen die ogen als matglas, afgeronde hoeken en nieuwe kleuren en animaties. Doel is om de gebruiker sneller op de plaats van bestemming te krijgen: dat geldt ook voor het nieuwe Start-menu. Dit veroorzaakt onder veel gebruikers een kleine cultuurschok maar geef het een kans. Verandering gaat altijd gepaard met een overgangsfase van gewenning.

Met de nieuwe functie Desktops kunnen gebruikers meerdere bureaubladen tegelijk gebruiken. Er kan horizontaal tussen die bureaubladen gewisseld worden, handig om bijvoorbeeld één bureaublad voor privé en een andere voor werk in te richten. Er komen bovendien meer manieren om meerdere apps tegelijk schermvullend te gebruiken: niet alleen naast elkaar, maar ook boven elkaar.

Terug van weggeweest zijn de Widgets: kleine venstertjes met informatie die vanaf de linkerkant het scherm in schuiven. U bent ze wellicht reeds gewend van uw smartphone of tablet. Blokjes tonen het weer, je kalender, takenlijst en recente bestanden. In eerste instantie zijn er alleen widgets van Microsoft zelf, op termijn komen er ook widgets van derden.

Microsoft Teams is tijdens de pandemie sterk in populariteit gegroeid. Nu zit de app dieper ingebouwd in Windows 11. Teams staat dan standaard in de taakbalk, en maakt het makkelijker om met contacten te chatten of een audio- of videogesprek te houden. Gebruikers die niet bekend zijn met Teams kunnen het goed vergelijken met Skype of FaceTime.

Kan ik ook het oude startmenu houden?

Gelukkig wel. Standaard zal Windows 11 het bekende Start-menu in het midden van het scherm tonen, in een bredere opstelling die meer informatie toont. Maar in het menu Personalisatie van de instellingen kunnen gebruikers kiezen om het Start-menu links in beeld te plaatsen. Ook andere vernauwingen aan het Start-menu en de taakbalk kunnen daar worden aangepast.

Is mijn computer wel geschikt voor Windows 11?

Voor het eerst in jaren heeft Microsoft de systeemeisen voor Windows verhoogd. Microsoft heeft een speciale app waarmee je kan controleren of je huidige pc geschikt is voor Windows 11. Computers van pakweg de laatste 3 jaar zijn sowieso geschikt voor Windows 11. Veel oudere computers kunnen Windows 11 ook installeren, maar zouden volgens Microsoft dan vaker kunnen crashen. Die computers krijgen de update dan ook niet automatisch aangeboden, en moeten handmatig upgraden.

Wat nou als Windows 11 tegenvalt? Kan ik terug naar Windows 10?

Dat kan, maar wacht niet te lang: je hebt maar tien dagen om de update terug te draaien met behoud van je bestanden en instellingen. Na die tien dagen kun je ook nog terug, maar zul je zelf handmatig een backup moeten doen en een volledige nieuwe Windows 10-installatie moeten uitvoeren.

Het terugdraaien van Windows 11 naar 10 kan via Instellingen > Update & Veiligheid > Herstellen.

Moet ik updaten, of kan ik ook Windows 10 blijven gebruiken?

Dat is natuurlijk de hamvraag. Een update is en blijft helemaal vrijwillig. U kunt de update gewoon weigeren en dit is dan ook wat ThuisPChulp.nl in eerste instantie aanraadt. De ervaringen met de lancering van vorige edities van Windows leert dat het verstandig is te wachten tot alle kinderziektes en overige bugs gevonden en verholpen zijn. Daarnaast is het natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak er voorkeur of u Windows 11 fijner vindt werken dan Windows 10. Zoals eerder in het verhaal aangehaald blijft Windows 10 minimaal tot 2025 ondersteunt. Windows 11 biedt in zijn huidige vorm naar onze mening te weinig significante verbeteringen voor de gemiddelde gebruiker om nu al over te stappen. Windows 11 moet op korte termijn de mogelijkheid bieden om Android apps te draaien. Dit zou synchronisatie tussen uw smartphone en PC/Laptop moeten vergemakkelijken. Voor de thuiswerkers heeft Windows 11 wel toegevoegde waarde door de betere integratie van Teams en het gemakkelijk switchen tussen meerdere bureaubladen. Voor de fervente gamers onder ons belooft Windows 11 snelheidswinsten uit zowel de processor als de grafische kaart. Heeft u hulp nodig bij het overschakelen of heeft u nog vragen? Klik hier voor de contact pagina.